Radioactivitatea mediului

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Descriere

Detalii

Autor: ARPM Galaţi,
Adăugat: 2011-09-23 11:04:09
Ultima actualizare: 2014-06-19 14:10:16

1. Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului

 

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), face parte din sistemul integrat de supraveghere a poluării mediului pe teritoriul României, din cadrul Ministerului Mediului şi Shimbărilor Climatice.

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului a fost infiinţată în anul  1962 şi funcţionează în baza O.U.G.195/2005 privind protecţia mediului, aprobată de Legea 265/2006 cu modificarile şi completările ulterioare şi a Ordinului nr. 1978/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare şi functionarea a Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului

RNSRM realizează supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind radioactivitatea mediului şi asigură îndeplinirea responsabilităţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice privind detectarea, avertizarea şi alarmarea factorilor de decizie în cazul unor evenimente cu impact radiologic asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

La nivelul RNSRM funcţionează un număr de 37 de staţii în cadrul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului, coordonate ştiinţific şi metodologic de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru radioactivitatea mediului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

 

În cadrul RNSRM funcţionează doua categorii de staţii:

 

  • SSRM cu program de lucru de 24 de ore/ 7 zile pe săptămână;
  • SSRM cu program de lucru de 11 de ore/ 7 zile pe săptămână;

 

Principalele atribuţii ale Staţiilor de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) sunt :

  • supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu în condiţii normale;
  • supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu în cazul unor accidente sau incidente nucleare;
  • supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu în imediata apropiere a unor obiective nucleare în funcţiune sau scoase din uz;
  • efectuarea unor programe speciale de prelevări de probe, analize şi măsurători în colaborare cu Laboratorul de Radioactivitatea Mediului din cadrul ANPM;
  • urgenţe radiologice.

 

Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Galaţi şi-a început activitatea în 1962 şi desfăşoară un program standard de supraveghere a radioactivităţii mediului  de 11 ore/zi.

In anul 2006, APM Galaţi a fost dotată  cu o staţie de monitorizare a dozei gamma cu transmisia datelor în timp real amplasatăîn curtea unităţii, în cadrul Proiectului PHARE RO2003/ 005-551.04.11.01 ,,Procurement of the Necessary Equipament for an Adequate Enviromental Radioactivity Monitoring and Reporting System ” .

 

Programul standard de recoltări şi măsuri asigură supravegherea la nivelul judeţului, în scopul detectării creşterilor nivelelor de radioactivitate în mediu ca urmare a contribuţiei la scară regională a surselor potenţiale de poluare radioactivă sau ca urmare a unor emisii accidentale de material radioactiv la scară locală, regională sau globală, precum şi avertizarea sau alarmarea factorilor de decizie în cazurile specificate de legislaţia din domeniu.

 

Fluxurile de date zilnice şi lunare pentru situaţiile normale, cât şi procedurile standard de notificare, avertizare, alarmare şi fluxul de date în cazul sesizării unor depăşiri a pragurilor de atenţionare / avertizare / alarmaresunt  bine stabilite. Fluxul de date în cadrul RNSRM include proceduri de verificare şi validare a datelor şi este stabilit astfel încât să asigure informarea promptă a factorilor de decizie, atât în situaţii de rutină, cât şi în situaţii de urgenţă.

 

Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Galaţi monitorizează permanent radioactivitatea mediului prin măsurători beta globale specifice de aer (aerosoli, depuneri atmosferice umede şi uscate), ape (ape de suprafaţă), sol necultivat, vegetaţie spontană precum şi prin măsurători  de doză gamma externă ?n aer.


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.